Dzisiaj jest: Środa
18 Października 2017 r.
Dzień Pracownika Służby Zdrowia
Julian, Łukasz, René

18 Października 1940 r. :
Do Wielkiej Brytanii przybywa pierwsza grupa ochotników polskich z obozu w Windsor.
Repozytorium AK - Gry PDF Drukuj Email

• W 2007 roku Amerykanin Jason Morningstar stworzył grę fabularną pt. "Grey Ranks. Child Soldiers. Warsaw, 1944" – "Szare Szeregi. Dzieci Żołnierze. Warszawa 1944" poświęconą powstaniu warszawskiemu.

W publikacjach internetowych można znaleźć informację, że organizacje Kombatanckie i Niepodległościowe oraz Muzeum Powstania Warszawskiego rozważają wydanie gry w polskiej wersji językowej.

Należy wyjaśnić, że gra fabularna (inaczej RPG, z ang. role-playing game, nieraz zwana grą wyobraźni, potocznie erpegiem lub rolplejem) – to gra, w której gracze (od jednego do kilku) wcielają się w role fikcyjnych postaci. Cała rozgrywka toczy się w fikcyjnym świecie, istniejącym tylko w wyobraźni grających. Jej celem na ogół jest rozegranie gry według zaplanowanego scenariusza i osiągnięcie umownie określonych lub indywidualnych celów, przy zachowaniu wybranego zestawu reguł, zwanego mechaniką gry. Można spotkać opinię, że RPG jest dla tych, dla których gry komputerowe są zbyt "płytkie" i na dodatek nie wymagają komputera. ->
    Szczegóły
    Źródła: Źródło 1 Źródło 2
    Szczegóły dot. gry Grey Ranks:
    Tekst1 Tekst2 Tekst3 Tekst4 Tekst5 Tekst6 Tekst7

• Gry komputerowe - Wygłaszane są opinie, że wirtualna rozrywka w formie gry komputerowej może znacznie przybliżyć rzeczywistość tych burzliwych lat. W chwili obecnej nie ma gry komputerowej o Powstaniu Warszawwskim. Polski producent gier komputerowych CD Projekt RED od dwóch lat, tzn. pd początku 2008 r. pracuje nad grą action-adventure The City, rozgrywającą się w realiach Powstania Warszawskiego
    Źródło
    Dodatkowe informacje:
    Gra w Powstanie Warszawskie
    Powstaje gra o powstaniu
    Jaka powinna być gra o Powstaniu?
    Gra miejska o Powstaniu Warszawskim