Dzisiaj jest: Środa
Sulirad, Walerian, Waleriana, Zacheusz

Zodiak: Lew

23 Sierpnia 1939 r. :
Niemiecko-Sowiecki pakt o nieagresji.
Repozytorium AK - Wiersze PDF Drukuj Email

1. O Powstaniu Warszawskim
  2. Powstanie Warszawskie
  3. O Powstaniu Warszawskim trzynastozgłoskowcem
  4. Poezja na barykadach
  5. Wiersze Zbigniewa Kabaty
  6. Na rozwiązanie Armii Krajowej - Kazimierz Wierzyński, wiersz napisany w 1945 r.
  7. W połowie sierpnia 1944 r. autor napisanej w pierwszych dniach Powstania Warszawskiego piosenki "Pałacyk Michla" – Józef Szczepański „Ziutek”, dowódca drużyny w batalionie PARASOL, uczestnik lipcowego zamachu na generała SS Koppego, dwukrotnie odznaczony Krzyżem Walecznych, napisał piosenkę szturmową PARASOL "Chłopcy silni jak stal". 29 sierpnia 1944 r. w obliczu upadku Starego Miasta napisał ostatni wiersz "Czerwona zaraza". 10 września ciężko ranny „Ziutek” zmarł w powstańczym szpitalu. W okresie stalinowskim w Polsce wiersz ten stał się jednym z utworów sztandarowych opozycji antykomunistycznej. Jego fragmenty zostały również zawarte w piosence Lao Che pt. "Czerniaków", która znalazła się na albumie "Powstanie Warszawskie".
    Żródło 1 Żródło 2
  8. W 1954 r., w 10. rocznicę Powstania Warszawskiego, Marian Hemar napisał na emigracji pieśń Rocznica, na melodię Gdy naród do boju wystąpił z orężem.
  9. W lipcu 2010 r. otrzymałem od p. Janusza Wałkuskiego informacje biograficzne i dwa wiersze Ireny Tomalakowej, żołnierza trzech wojen i trzech okupacji, majora AK, więzionej w PRL w najcięższych więzieniach przenaczonych dla kobiet: w Fordonie i Inowrocławiu. Biogram Ireny Tomalakowej oraz wiersze "Łączniczka" i "Widzenie"
  10. Wiersz Biegliśmy, lecz śmierć miewała bliżej, gdyż szła od współziomków - autor Wojciech Kejne Tytuł  wiersza umieszczony jest na pomniku 27 Wołyńskiej Dywizji AK w Parku Kaskada w Warszawie.
  11. Różne wiersze