Dzisiaj jest: Sobota
Boguchwała, Bogusław, Libert,
Minodora, Tekla

23 Września 1939 r. :
W Wożuczynie gen. dyw. Stefan Dąb-Biernacki rozwiązał Front Północny.
PDF Drukuj Email

Boże daj nam siłę byśmy mogli przebaczyć

11 lipca br. w 67. rocznicę ludobójstwa ludności polskiej na Wołyniu i Kresach Południowo-Wschodnich II RP przez nacjonalistów z OUN/UPA, na Skwerze Wołyńskim w Warszawie, spotkali się Wołyniacy – żołnierze 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty AK, mieszkańcy Warszawy, przedstawiciele najwyższych władz państwowych i samorządowych, reprezentanci Ministerstwa Obrony Narodowej, Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych, harcerze i środowiska kultywujące pamięć o rzezi wołyńskiej, w tym przedstawiciele Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego.

Zgromadzeni modlili się o łaskę przebaczenia dla winnych zbrodni, zbrodni, która na trwałe wpisała się w świadomość narodową Polaków stając się nieodłączną cząstką naszego narodowego dziedzictwa. Zbrodni, która bez uznania winy nie może doprowadzić do pełnego pojednania sąsiadujących narodów. Boże daj nam siłę byśmy mogli przebaczyć – prosili w modlitwie zgromadzeni.

Organizatorem uroczystości, która wieńczyła odbywające się w Rembertowie dwudniowe obrady konferencji naukowej „Polska i Ukraina w XX w.” był Światowy Związek Żołnierzy Armii Krajowej, a na czele powołanego Komitetu Organizacyjnego stanął prof. dr hab. Edmund Bakuniak.

11 lipca to apogeum zbrodni nacjonalistów ukraińskich na Wołyniu. Napadli oni na ponad sześćdziesiąt wsi i osad polskich nie oszczędzając wiernych i księży uczestniczących w niedzielnej mszy świętej

mówił w swym wystąpieniu prof. dr hab. Wiesław Jan WysockiW tym dniu zamordowano 15 tys. naszych braci i sióstr. Mordowano nie tylko Polaków. Ginęli  również, od ciosów nacjonalistów, próbujący przeciwstawić się zbrodni obywatele polscy narodowości ukraińskiej. W sumie straty polskie oceniane są na ponad 100 000 pomordowanych. Zbrodnia ta – apelował do władz polskich profesor – nie może być złożona na ołtarzu zapomnienia w imię doraźnych korzyści związanych choćby ze zbliżającym się turniejem piłkarskim o mistrzostwo Europy. Trwała przyjaźń wymaga prawdy i jasnego wskazania winnych.

W trakcie uroczystości odczytano Apel Poległych. Żołnierze Kompanii Honorowej oddali honory, a delegacje złożyły wieńce i wiązanki kwiatów. Nie zabrakło kwiatów od mieszkańców Warszawy i tych, dla których Wołyń na zawsze pozostanie ziemią rodzinną.

Spotkanie na Skwerze Wołyńskim uświetnił swym występem wrocławski chór „Canta Nobiscum” prezentując pieśni patriotyczne. Jak długo w sercu naszym choć kropla polskiej krwi – zaśpiewali wraz z chórem zgromadzeni na zakończenie uroczystości.