Dzisiaj jest: Sobota
Boguchwała, Bogusław, Libert,
Minodora, Tekla

23 Września 1939 r. :
W Wożuczynie gen. dyw. Stefan Dąb-Biernacki rozwiązał Front Północny.
PDF Drukuj Email
środa, 19 maja 2010 21:54

ZJAZD NADZWYCZAJNY

Centrum Edukacji Historycznej Polskiego Państwa Podziemnego, zlokalizowane w budynku PASTY w Warszawie, gościło w dniu 15 maja br. członków władz naczelnych Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej i delegatów Nadzwyczajnego Zjazdu Związku.

Nadzwyczajne wydarzenia wymagają podejmowania nadzwyczajnych działań – stwierdził w inauguracyjnym wystąpieniu Prezes Rady Naczelnej Tadeusz Michalski. Śmierć Prezesa Zarządu Głównego ŚZŻAK ś.p. Czesława Cywińskiego jak też sytuacja w państwie po tragedii smoleńskiej stawiają Polskę, ale również Związek w niezwykle skomplikowanej sytuacji.

Uczestnicy zjazdu dokonali wyboru Prezesa Zarządu Głównego ŚZŻAK, którym już w pierwszym głosowaniu został Stanisław Oleksiak, a także uzupełnili wakaty w Prezydium Zarządu Głównego. Nowym członkiem Prezydium została Hanna Stadnik. Nowo wybrany Prezes zobowiązał się do opracowania strategii działań Związku w najbliższych miesiącach, jak też przygotowania Zjazdu programowego, którego głównym zadaniem będzie odpowiedź na pytanie o formułę funkcjonowania ŚZŻAK w przyszłości.

Zjazd podjął także uchwałę nadającą zaszczytny tytuł Prezesa Honorowego Rady Naczelnej ŚZŻAK Karolowi Perłowskiemu zasłużonemu działaczowi Związku i Prezesowi Rady Naczelnej poprzedniej kadencji.

Zarząd i Rada Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego życzy nowo wybranemu Prezesowi Zarządu Głównego, jak też Prezesowi Honorowemu, a także wszystkim członkom Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej wiele zdrowia oraz spełnienia planów w ich niełatwej kombatanckiej działalności.

Zmieniony: środa, 19 maja 2010 21:58