Dzisiaj jest: Sobota
Boguchwała, Bogusław, Libert,
Minodora, Tekla

23 Września 1939 r. :
W Wożuczynie gen. dyw. Stefan Dąb-Biernacki rozwiązał Front Północny.
PDF Drukuj Email
środa, 19 maja 2010 21:43

Noc Muzeów w budynku PAST-y

Ta noc była szczególna. Padało w piątek, ale sobota – 14 maja - była wolna od deszczu. Może dlatego od wczesnych godzin wieczornych Warszawę przemierzały tłumy zwiedzających stołeczne muzea, galerie i inne obiekty prezentujące swe zbiory i formy działalności.

Fundacja Polskiego Państwa Podziemnego we współpracy z Fundacją Filmową Armii Krajowej oraz agencją BOOM, realizującą projekt „PAST-a dla miasta”,  pod patronatem Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej przygotowała wystawę "Budynek PAST-y w Powstaniu Warszawskim".

Licznie przybyłych Gości powitała Prezes Ząrzadu Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego p. Anna Lewak. Spotkanie otworzył Prezes Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej: żołnierz Armii Krajowej mjr Stanisław Oleksiak.

Następnie głos zabrali żołnierze Armii Krajowej: mjr Stanisław Brzosko z batalionu "Kiliński" - wspominał zdobycie budynku PAST-y podkreślając rolę pompy strażackiej miotającej strumień nafty oraz kpt. Leszek Żukowski z batalionu "Łukasiński" - przywoływał losy żołnierzy AK po kapitulacji Powstania Warszawskiego.

Następnie na scenę wkroczyła grupa "Zawiszaków" i najmłodszy z nich przekazał mjr. Stanisławowi Brzosko pamiątkową książkę.

Po zakończeniu części oficjalnej w patio można było posmakować potraw z okresu Powstania oraz zapoznać się z odtworzonymi obiektami tamtych czasów:  kwaterą powstańczą, punktem sanitarnym, rusznikarnią, pocztą harcerską i kantyną - zorganizowaną i zaopatrywana przez panie" Wiolę Lubacz i Darię Stasiak z agencji BOOM.

Wyświetlano filmy: „PAST-a 1944”, „7 dni do Powstania”, „PANTEON – Cmentarz Wojskowy w Warszawie”, „Tobie Ojczyzno” oraz „Elżbieta Zawacka – miałam szczęśliwe życie”. Przez cały czas otwarta była dla zwiedzających Księgarnia Warszawska.

Atrakcją udostępnioną ok. 3 tysiącom osób, które od 1900 do 030 odwiedziły nasz budynek, była możliwość podziwiania panoramy Warszawy z tarasu widokowego na 11 piętrze PAST-y. Na tym piętrze można było też zapoznać się z wystawami przygotowanymi przez Janusza Wałkuskiego - modele niemieckich pojazdów pancernych oraz Bogdana Bednarczyka - pamiątki z czasów Powstania Warszawskiego.

Kluczowymi wydarzenia wystawy były 2 - krotne inscenizacje walk o PAST-ę.  Uczestnicy:

• Stowarzyszenie Grupa Historyczna Zgrupowanie "Radosław" z grupą "Zawiszaków";
  • Harcerska Grupa Rekonstrukcyjno-Historyczna Szarych Szeregów z Mińska Mazowieckiego;
  • AA7 - Stowarzyszenie Rekonstrukcji Historycznej;
  • 14 Drużyna Harcerska z Mińska Mazowieckiego "Spadłych listków przyklejonych do szyby deszczu kropelką".

Przebiegiem inscenizacji kierował Tomasz Karasiński ze Stowarzyszenia "Radosław", zaś narratorem był aktor Arkadiusz Głogowski.

Kluczowe eksponaty w inscenizacji stanowiły:

• transporter opancerzony Sd. Kfz. 251 wraz z obsługą - udostępnił Bogdan Kozer;
  • lekki bezzałogowy nosiciel ładunków wybuchowych Sd. Kfz. 303 zwany Goliathem, odtworzony przez Biuro Rekonstrukcyjno-Technologiczne Zabytkowej Inżynierii Pojazdowej - udostępnił wraz z obsługą Zbigniew Nowosielski;
  • pompa strażacka - udostępniła Szkoła Główna Służby Pożarniczej, skierowała także do obsługi grupę studentów-podchorążych pod dowództwem brygadiera Mariusza Toporowskiego;
  • motocykl BMW z przyczepą - udostępnił Krzysztof Zawidzki.

Sprawny przebieg całości wystawy zapewnili członkowie Związku Strzeleckiego “Strzelec”.

Poniżej opis inscenizacji pochodzący z Gazety Wyborczej:

"Wojnę na żywo - a właściwie jej inscenizację - oglądali mieszkańcy Warszawy przed budynkiem PAST-y. Stowarzyszenie historyczne "Zgrupowanie Radosław" zaprezentowało inscenizację walk o PAST-ę, które toczyły się podczas Powstania Warszawskiego.

Huk wystrzałów i wybuchy słychać było w całym centrum. Dym unosił się nad walczącymi i widzami. "Walki o PAST-ę trwały trzy tygodnie i zakończyły się sukcesem. Odziały powstańcze zajęły strategiczny budynek i wzięły do niewoli ok. 100 Niemców" - przypomina w rozmowie z PAP Tomasz Karasiński ze "Zgrupowania Radosław". Tak też stało się w sobotę, z ta różnicą, że pozorowane walki trwały zaledwie 20 minut. "

Więcej... http://wyborcza.pl/1,91446,9598294,Historyczna_Noc_Muzeow_w_Warszawie.html#ixzz1MOspkIUs

Zdjęcia - autor Kazimierz Czagowiec  Należy kliknąć dla powiększenia

Inne zdjęcia

Kolejne zdjęcie - żródło

Inscenizacja ataku na budynek PASTy - film 1

Inscenizacja ataku na budynek PASTy - film 2

Inscenizacja ataku na budynek PASTy - film 3

Jeszcze w tym miesiącu na  stronie Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego zostanie zamieszczony 20 minutowy film z inscenizacji walk o PAST-ę.

Prosimy o wpis do "Księgi gości"

Zarząd Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego bardzo dziękuje za udział wszystkim współorganizatorom i uczestnikom Wystawy. Dziękujemy takze za przybycie licznie zgromadzonej oubliczności.

Poniżej dla przypomnienia zaproszenie:

(Kliknij na miniaturę, aby powiększyć)

Do zobaczenia za rok.

Zmieniony: sobota, 11 czerwca 2011 07:38